Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 oktober 2015

Crisisopvang vluchtelingen in Nieuwkoop

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Nieuwkoop gevraagd tijdelijke noodopvang te regelen voor de vluchtelingen. De 120 vluchtelingen werden van 15 oktober tot en met 21 oktober opgevangen in het Koetshuis, in Nieuwkoop. D66 Nieuwkoop is één van deze dagen wezen kijken hoe deze crisisopvang verliep.

De 120 vluchtelingen kwamen voornamelijk uit Syrië, Iran en Afghanistan. Het zijn veelal (jonge) mannen die deze landen ontvlucht zijn. Tussen de vluchtelingen zaten ook een aantal gezinnen. In het gebouw waren ongeveer 12 kinderen aanwezig.
De gemeente zorgde  voor onderdak, eten en beveiliging. Dag en nacht zaten er twee mensen van de gemeente ter plekke om toezicht op de situatie te houden. Daarnaast is er ook een EHBO post ingericht voor medische hulp, als dat nodig zou zijn.

Op de benedenverdieping waren een paar belangrijke ruimtes: er waren twee kamers ingericht als ‘kringloopwinkels’. Eén voor mannen en één voor vrouwen/kinderen. Uit deze kamers konden mensen bijvoorbeeld kijken naar kleding (warme jassen of schoenen) of ze konden er dekens halen. Veel mensen hadden weinig spullen met zich meegebracht, er was dus veel behoefte aan warme kleren en goed schoeisel.
Daarnaast was er natuurlijk de eetzaal, hierin werd drie keer per dag een maaltijd gebracht. De kinderen waren dol op de hagelslag die bij het ontbijt en de lunch hoorde, zoiets kenden ze nog niet.
De eerste dag werd het diner om 18.00 uur verzorgd. Het bleek dat veel mensen om die tijd nog niet toe waren aan de avondmaaltijd, deze mensen hebben meer het ritme van zuid Europese landen, waar pas veel later avond word gegeten. De dagen erna is de lunch en het diner wat later aangeboden.
Als er niet werd gegeten in de eetzaal, werd deze zaal gebruikt voor informatiebijeenkomsten, of ’s avonds voor een potje kaarten of het kijken van televisie.
De kinderen hadden hun eigen ‘recreatiezaal’. In deze zaal werden op één dag verschillende
activiteiten georganiseerd. Schilderen, kettingen maken, of lekker een potje tafelvoetbal, dit was allemaal aanwezig. (ingebracht door gulle Nieuwkopers). Ook werden er ‘uitjes’ gepland. Het is fijn voor volwassenen én kinderen om ook af en toe je accommodatie uit te kunnen en dus werd er gevoetbald in de Steupel of bij SV Nieuwkoop. De kinderen mochten naar de speeltuin of op de BSO spelen. Fijn dat er mensen waren die dit beschikbaar hebben gesteld.

In het complex waren ook een aantal tolken aanwezig. Dit was erg belangrijk want het is moeilijk communiceren als je elkaars taal niet spreekt. Sommige tolken waren van Syrische afkomst en woonden al een tijdje in onze gemeente. Zij konden de Nederlandse taal en natuurlijk de Arabische. Ook bleek de vertaalapp van Google een uitkomst, op die manier konden de wat lastigere vragen uitgelegd worden.

Heel veel bewoners uit Nieuwkoop hebben hun hulp aangeboden. Dit was hartverwarmend om te zien! De gemeente hoefde via hun blog maar een oproep te doen voor bijvoorbeeld dekens, kussens of winterjassen en voor ze het wisten stonden er mensen met tassen vol spullen voor de deur van het Koetshuis. Ook hebben mensen zich vrijwillig aangemeld om te helpen op de opvang zelf. Bijvoorbeeld om te helpen met het eten, of om activiteiten te ondernemen.

Na zes dagen was de crisisopvang voorbij en is deze groep vluchtelingen overgebracht naar Kaag en Braasem waar ze in ieder geval drie dagen doorbrengen in een sporthal.

Heeft u meer vragen of de opvang van vluchtelingen? Kijk dan eens op  http://www.nieuwkoop.nl/home/veel-gestelde-vragen-noodopvang-vluchtelingen_44984/?