Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 2 februari 2018

Martin Hoekstra over warme truien dag

Vandaag is het warme truien dag. Een landelijke dag om vanuit duurzaamheids-overwegingen de thermostaat een graadje lager te zetten en warmere kleding te dragen.

Ondanks mijn voorliefde voor duurzaamheid heb ik dit initiatief altijd een beetje bekeken als een vernieuwde versie van een geiten-wollen-sokken-dag. Niet mijn kopje thee dus.

Sinds kort ben ik klant bij Greenchoice, ik rijdt volledig elektrisch, dus moest nu toch echt aan de nederlandse groene stroom. Gisteren ontving ik een sympathieke mail van de firma om toch hartelijk graag mee te doen en op de een of andere manier accepteerde ik de uitdaging en vroeg gisteravond tevens onze fractie om mee te doen en een selfie te posten in onze whatsapp-groep.

Wat een ontdekking. Werk toch al bijna 25 jaar in de verwarming maar de kachel is vandaag voor het eerst uitgebleven op mijn kantoor. Ik heb gewoon lekker door kunnen werken zonder dat het een moment te koud is geweest. Eigenlijk niet eens in de gaten gehad dat het wat koeler was dan normaal.

Het is voor mij een dag geworden die voortaan herhaald kan worden. Niet zo extreem als vandaag wellicht, maar gewoon dagelijks wat dikkere kleding aan en de kachel dus wat lager. Een graadje minder scheelt al snel 6-8% in het energieverbruik.

De beste besparing is inderdaad op de energie die we niet gebruiken. Daar kan geen zonnepaneel tegenop. Ik kan het een ieder aanbevelen om een keertje uit te testen, wie weet volgend jaar, want dan is er weer een warme-truien-dag.