Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 februari 2018

Het mysterie van het OV – blog van Chris

Maandag 29 januari, station Alphen aan den Rijn, 17.19 uur. De bus, de 147 naar Uithoorn, die op dat moment zou vertrekken staat op het station zonder buschauffeur. Na een kwartier wachten is iemand die op de bus staat te wachten het zat en klopt aan bij het hokje van de buschauffeurs met de vraag waarom de bus niet vertrekt. Het antwoord luidt: “Het informatiebord klopt niet, pas om 17.49 uur rijdt er weer een bus”. Na nog geen vijf minuten komt er toch een buschauffeur naar buiten en de bus vertrekt. Op de vraag waarom hij twintig minuten te laat (of tien minuten te vroeg) vertrekt, heeft de chauffeur geen antwoord. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van de grillen van het openbaar vervoer. Naast niet rijdende of te laat rijdende bussen in de gemeente, zijn er ook nog bussen die zo vol zitten dat de chauffeur moet doorrijden. Er zijn kernen in Nieuwkoop waar überhaupt nauwelijks een bus rijdt. Als student maak ik me hard voor alle andere mensen die regelmatig met de bus naar Leiden, Uithoorn of Alphen moeten. Van scholier tot forens en van student tot toerist. Iedereen in de gemeente heeft baat bij goed openbaar vervoer. Namens D66 wil ik de komende tijd ervoor zorgen dat het openbaar vervoer in de gemeente verbetert. Hier kan gedacht worden aan meer bussen, meer buslijnen en minder vertragingen. Het terugbrengen van het per halfuur rijden van bus 147, ook buiten de spits, is een goed begin. Maar we zijn er nog lang niet. Goed openbaar vervoer draagt wat mij betreft mee aan Goed wonen, Gelukkig leven en een Groene omgeving in de gemeente.