Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 februari 2018

Wonen in Nieuwkoop – blog van Marco

Als je in de gemeente Nieuwkoop woont, krijg je vaak de vraag: waarom woon je daar eigenlijk?

Voor mij geldt dat dat een toevallige keuze was. We zochten 18 jaar geleden iets tussen Haarlem en Gouda, vanwege ons werk. Nieuwkoop verkocht zichzelf toen wij in een vrij weekend ons oriënteerden op de woningmarkt in deze prachtige gemeente. Wij waren verkocht en inmiddels verknocht.

Dat geldt voor heel veel mensen. Oud en jong willen graag blijven wonen in de dorpen. Om die reden schreef D66 in het vorige verkiezingsprogramma al dat we woningen wilden bouwen die aansluiten op de behoeften van de Nieuwkopers. Voor een deel is dat gelukt. Ondanks de crisis bouwden we de afgelopen periode een flink aantal redelijk betaalbare koopwoningen. Omdat de gemeente ook gebaat is bij een zo’n groot mogelijke opbrengst van de verkoop van de gronden, was dat best een moeilijke opgave. Nu de crisis voorbij lijkt en veel gemeentelijke bouwprojecten positief afgrond worden, kunnen we ook weer kijken naar maatschappelijke doelen.

Daarom ben ik blij met het standpunt van D66 over wonen. Wij willen dat iedereen een goed en passend huis heeft. Vooral gevarieerd bouwen dus. Niet alleen de vertrouwde twee-onder-een-kappers, maar ook (mantel)zorgwoningen, kleinere appartementen voor jong en oud, tiny houses, en huurwoningen voor mensen met een middeninkomen die nu overal naast grijpen.

Tel daar nog bij dat D66 de partij is die al heel lang inzet op duurzaamheid. Dus geen gasaansluiting maar warmtenetaansluiting. Energiezuinige huurwoningen en voorzieningen in de wijken om elektrisch rijden mogelijk te maken….

Allemaal redenen om mij nog vier jaar te willen inzetten voor D66; omdat we staan voor gelukkig en duurzaam wonen in onze prachtige groene gemeente Nieuwkoop.