Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 7 maart 2018

Noorden – Parel in het groen

Noorden is al decennia nauw verbonden met de natuur. De rietlanden, het veen of het boerenbedrijf; de Noordenaar is afhankelijk van de grond waarop hij leeft. Voor D66 in de gemeente Nieuwkoop is de zorg voor de natuur en het behoud van de unieke flora en fauna groot belang. Maar D66 wil de Noordenaren weer meer verbinden met de natuur.

Dat wil D66 realiseren door Noorden als de groene parel van de gemeente Nieuwkoop een belangrijke plek te geven in de wijze waarop de gemeente omgaat met natuur en recreatie. Gelegen tussen de Groene Jonker, de Nieuwkoopse Plassen en straks Ruygeborgh II, is Noorden de ideale uitvalsbasis voor natuurlijk en sportief recreëren.

Daarvoor is het wel belangrijk dat de kern Noorden een opfrisbeurt krijgt. De huidige gemeenteraad heeft al een mooie voorzet gegeven door het starten van een onderzoek naar de mogelijkheden van het zogenaamde ‘Dorpsplein Noorden’. Voor D66 staat het als een paal boven water dat die opfrisbeurt meer moet zijn dan een bloembak of een artistiek uitgevoerde lantaarnpaal. Daarom vindt D66 het belangrijk dat zo veel mogelijk belanghebbenden hun stem kunnen laten horen. Vanzelfsprekend de mensen uit Noorden. En volgens D66 is het ook waardevol als die mensen gehoord worden die met plezier in Noorden komen om te genieten van al het moois dat Noorden te bieden heeft. Of dat nou met hun motor, fiets, kano, bootje of vogelkijker is, zij kunnen met hun visie op het dorp een belangrijke bijdrage leveren aan het aantrekkelijk houden van Noorden voor de toekomst.

Voor D66 staat het daarbij vast dat er zal moeten worden nagedacht over het verkeer dat nu over de Simon van Capelweg gaat. Want de landbouwvoertuigen, het vrachtverkeer en het doorgaand verkeer van Alphen aan den Rijn naar Utrecht ontmoeten bij de Vliet de zwemmende kinderen, overstekende kano’s en de opstappers voor het Zonneveer bijvoorbeeld.

Maar ook het parkeerplein en een toekomstbestendige visie op de kerk horen daarbij. De kerk is een beeldbepalend en wezenlijk onderdeel van Noorden die behouden moet blijven voor de toekomst. Het is voor elke kleine kern een uitdaging om de levenslust en het erfgoed te behouden en vol vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. D66 wil daar met de Noordenaren aan werken en hen ondersteunen.