Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 19 maart 2018

Liever investeren dan repareren: de visie van D66 op zorg voor kinderen en jongeren

In Nieuwkoop heeft ongeveer 12% van de kinderen een of andere vorm van jeugdhulp. Dat percentage is veel te hoog. Niet omdat jeugdhulp veel geld kost, maar omdat dit betekent dat 1 op de 8 kinderen zich in het normale dagelijkse leven thuis en op school niet zomaar kan redden. Dat 1 op de 8 kinderen zorgen of verdriet heeft, die niet zonder professionele hulp opgelost kan worden.

Mijn hart krimpt als ik verhalen hoor over kinderen die thuiszitten omdat ze zijn vastgelopen in het onderwijs, als ik jeugdhulpverleners hoor zeggen dat ze niet meer weten hoe ze een kind kunnen helpen dat klem raakt in de vechtscheiding van zijn ouders, als er groepen tienermeiden zijn die onzeker zijn en daardoor kwetsbaar voor misbruik, als er jongens zijn die zich gedwongen voelen om altijd alleen maar stoer te zijn en zichzelf te overschreeuwen. Onze kinderen verdienen beter denk ik dan, door in hen te investeren, en niet pas te repareren als het mis gaat.

D66 wil investeren in alles wat kinderen sterker maakt: in een toegankelijke vraagbaak voor ouders met opvoedvragen, in goede peuterspeelzalen, in uitdagend onderwijs in eigentijdse gebouwen, in spannende buitenspeelplekken, in diversiteit in sportclubs, muziekles en andere buitenschoolse activiteiten.

Op al deze plekken moeten positieve regels gelden – waar de volwassenen zich zelf ook aan houden :-), moeten kinderen en jongeren zelf invloed en verantwoordelijkheid hebben, en moeten zij complimenten krijgen voor wat ze kunnen. Kinderen die zich gezien en gewaardeerd voelen ontwikkelen zelfkennis en zelfvertrouwen. En daar zullen zij, maar ook wij allemaal, nog heel lang plezier van hebben.